tirsdag 4. mars 2014

1. Samboerskap og økonomiske forhold mellom samboere

1. Om samboerskap
Fra du er blitt myndig har du tre ulike måter å innrette livet ditt på. Du kan være enslig å ha totalt kontroll på deg selv. Du kan gifte deg og være medansvarlig i en tradisjonell kjernefamilie. Til sist kan du etablere samboerskap og leve i et forpliktende forhold med en annen eller i et mindre forpliktende forhold. Det er opp til deg.

Som enslig står du selv ansvarlig for alt du gjør. Når du er ektefelle spesifiserte regler som regulerer forholdet mellom ektefellene. Disse reglene - i hovedsak inntatt i ekteskapsloven - fastsetter hva som skal til for å gifte seg, hvorledes forholdet er mellom ektefellene i ekteskap, og hvorledes ektefellene kan avslutte sitt samliv ved separasjon og skilsmisse.

For samboere har vi ingen generell lov. Vi tar spredte regler i vår lovgivning som regulerer deler av et samboerskap, men vi har ingen samlet lov slik vi har for ektefeller.

Samboerskap i Norge har ingen lang historie. Frem til 1972 var samboerskap(konkubinat)faktisk ulovlig. Men fra dette tidspunkt og frem til i dag har andelen av befolkningen som inngår samboerskap, økt betraktelig. I denne prosessen har vi brukt ulike begreper for samboerskap. Vi har kalt det "samliv uten vigsel", "avtalt samliv","papirløst ekteskap", "ugifte samboere",og "ugift samliv". I dag er "samboerskap" den vanlige betegnelsen, og det er denne betegnelsen som nå brukes. Da arveloven i 2009 ble endret slik at samboere også oppnådde en arverettslig posisjon, ble betegnelsen "samboerskap" brukt i arvelovens §28a, hvor samboerskapet defineres.

I dag lever ca. 67% av befolkningen i samliv. Av disse lever hvert 4. par som samboere og 3 av 4 par som gifte, har jeg fått opplyst.


>> neste side/ 2. Når er samborskap etablert?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg